Home Fidesa

Home
Haptonomie

De Ontmoetingen

Tarieven

Contact

Privacy Policy

 

Zwangerschapshaptonomie


Haptonomie

Wat is haptonomie?

Ieder mens heeft gevoel en een gevoelsleven. Daardoor zijn wij in staat, in een onderling contact tussen mensen, elkaar via het gevoel iets duidelijk te maken en te laten beleven.

Van nature heeft ieder mens de behoefte aan liefde en geborgenheid.
Stelt u zich eens voor dat u een klein babyítje in uw handen heeft. U wilt het duidelijk maken dat u het lief vindt en dat u het graag liefde en geborgenheid wilt geven. Dat gaat niet door het te zeggen. De enige manier waarop dat mogelijk is, is door dit het kindje, door de manier waarop u het liefdevol bij zich houdt, te laten voelen.
In de haptonomie wordt dit beschreven als affectiviteit. Haptonomie is de wetenschap van het gevoel en gevoelsleven, kortom van de affectiviteit.

Zo heeft ieder mens de mogelijkheid liefde, warmte, geborgenheid en veiligheid te geven en ook te ontvangen. Door het geven van die liefde, warmte, geborgenheid en veiligheid kun je iemand laten voelen dat hij mag zijn zoals hij is. Je bevestigt iemand in zijn eigenheid en dat het goed is zoals hij is. Niet door het zozeer te zeggen maar door het te laten voelen; affectief te bevestigen dus.
 

Haptonomie en zwangerschap

Een onderdeel van de haptonomie is de haptonomische pre- en postnatale ouder- en kind begeleiding.

Voor de geboorte

Aanstaande ouders hebben natuurlijk op hun eigen manier al contact met het kindje. De moeder van binnenuit, via de moederschoot. De vader van buitenaf.
De bedoeling van de begeleiding is om de ouders te laten ontdekken dat dit contact verdiept kan worden, door hen te leren, op een affectief bevestigende manier, met elkaar en hun kindje in contact te komen.

De ouders kunnen dan ervaren dat zij het kindje kunnen uitnodigen om met hen in contact te komen, en dat het kindje daarop in zijn eigen tijd en op zijn eigen wijze mag reageren.
Zij laten het kindje voelen: het is goed dat je er bent en je mag zijn zoals je bent, wij zijn er voor je, wij houden van je en je bent welkom.
In de begeleiding is ook aandacht voor de wijze waarop de moeder het kind in haar schoot draagt. Zij kan ervaren dat het voor haarzelf minder zwaar wordt en dat het kind tegelijkertijd alle ruimte krijgt.

De geboorte

Daarnaast wordt de ouders aangereikt om, tijdens de geboorte, zo veel mogelijk aandacht voor elkaar en voor hun kindje te hebben. De moeder wordt geleerd hoe zij op een andere wijze kan omgaan met de weeŽn en de pijn, de vader hoe hij zijn vrouw daarin kan bijstaan, zodat het kindje zich veilig, en niet in de steek gelaten voelt. Op die wijze wordt geprobeerd de geboorte op een zo natuurlijk mogelijke manier te laten plaatsvinden.

Na de geboorte

Na de geboorte wordt de ouders nog aangereikt hoe zij, op een affectief bevestigende manier, met hun kindje om kunnen gaan. Zij laten zo het kindje weer voelen dat het goed is zoals het is en dat het al een eigen persoonlijkheid is. De ouders kunnen het kindje dan ook laten ervaren wat het zelf allemaal kan zonder daarbij meer van het kind te eisen dan het zelf aan kan. Ze kunnen het kind laten voelen dat het daarbij niet alleen is, maar dat zij er voor hem zijn. Dat het veilig is.

Het is gebleken dat, door deze benadering, de persoonlijke ontwikkeling van het kind, op een positieve manier, beÔnvloed wordt. Doordat het kind heeft ervaren dat het mag zijn zoals het is, komt het als het ware met een grotere zelfverzekerdheid op de wereld.

Terug naar boven